Kardeş Kıskançlığı için Öneriler
Kardeş kıskançlığı ailenin genişlemesiyle ortaya çıkan normal ve doğal bir süreç olmakla beraber; ebeveynler bu durumla baş etmede zorluk yaşarsa bu doğal süreç zamanla daha büyük bir soruna dönüşebiliyor. Bu da çözümü zorlaştırabiliyor.
Aileye yeni bir üyenin katılmasıyla kardeşler arası çatışmaların yaşanması oldukça yaygındır. Kardeş kıskançlığı, çoğunlukla ikinci çocuğun doğumundan önce başlar. Doğum sonrasında ise, oyuncak paylaşımından ilgi paylaşımına kadar her konuda rekabet devam edebilir. Bu süreçte her iki çocuk da içinde bulunduğu gelişim döneminin özelliklerine göre davranış sergiler.
Çocuklarının birbiriyle tartışmasına tanıklık etmek her ebeveyn için sinir bozucu olabiliyor. Çoğunlukla da, bu tartışma anında nasıl müdahale edeceğini bilemeyen ebeveynler ne yapacağını bilemez hale gelebiliyor.
Kardeş Kıskançlığı Nasıl Önlenir?
– Kardeş doğmadan önce çocuğunuza evde ne gibi değişikliklerin olacağını anlatın. Yeni doğan kardeş çok küçük olduğu için ne gibi ihtiyaçları olduğunu somut şekilde açıklayın.
– Büyük çocuğa gösterilen ilginin her zamankinden farklı olmaması önem taşımaktadır. Burada anne ve babanın görev dağılımı yapması, çocuğun kendisiyle de ilgilenildiğini hissetmesi açısından önemlidir.
– “Sen artık büyüdün, abla/ağabey oldun” gibi yorumlardan kaçının.
– Küçük kardeşin ihtiyaçlarını karşılarken büyük kardeşten de yardım isteyin ve onu da sürece dahil edin. Fakat, yardım etmek için istekli değilse zorlamayın.
– Küçük kardeş büyüdükçe, kardeşler arasındaki tartışmalar da bazen artar. Bu tartışmaları kendi aralarında çözmeleri için biraz zaman tanıyın. Çözemediklerini düşündüğünüz durumda, iki tarafı da suçlamadan orta yol bulmaya çalışın.
– İki kardeş arasında kıyaslama yapmaktan kaçının (“kardeşin yemeğini senden önce bitirdi”, “ablanın odası daha düzenli” gibi)
Çocuğunuzun, kardeşine yönelik tutumu aşırı şiddet içeriyorsa veya kardeş doğduktan sonra büyük çocuğunuzda günlük yaşamını etkileyecek şekilde olumsuz davranışlar gözlemliyorsanız, mutlaka bir uzmandan destek alın. Bu konuda daha fazla bilgi almak için iletişime geçin.
Diğer yazılara ulaşmak için tıklayınız.